Турсти специјалист за стратегии: Путин поседува докази за корупцијата во Турција и воениот удар во 2016

Порфесорот по безбедносни стратегии на универзитетот National Defense University Омер Ташпинар, додека ја оценуваше средбата помеѓу Трамп и Ердоган, пренесе интересни информации во врска со руските разузнавачки служби.

Орхан Памук: Се срамиме од нашата хуманост се додека молчиме наспроти систематската неправда кон Ахмет Алтан

Нобеловецот Орхан Памук реагираше за односот на турската влада кон писателот Ахмет Алтан, кој е повторно приведен откако претходно беше ослободен по 1138 дена затвор.

Турскиот писател Ахмет Алтан е уапсен поради тоа што го напишал овој текст, само три дена од ослободување по 3.5 години затвор

Турскиот новинар и писател Ахмет Алтан беше ослободен по 3.5 години поминати во затвор.

Турција: Деца биле малтретирани во затворски ќелии

Турските власти објавија извештај каде што се тврди дека во детскиот затвор на градот Синџан се врши насилство врз децата затвореници. Во извештајот на Институтот за човекови права и еднаквост на Турција меѓу другото се тврди дека на 21 декември...

Турската полиција повторно го уапси писателот Ахмет Алтан

Турската полиција повторно го приведе Ахмет Алтан, еден од најпознатите турски писатели на денешницата, откако пред 8 дена беша ослободен по 3 годишниот притвор.

Турција: Тортурата уништи уште едно семсјство – „Ослободете ја барем мојата тешко болна мајка!“

Без законието на режимот на Ердоган продолжува да ги уништува семејствата, уништува домови и ги замаглува нивните животи.Осман Онер и неговата сопруга Мерјем се веќе три години во затвор. Нивните три деца понекогаш се вдомени кај баба им, понекогаш кај...

Извештај на меѓународната организација АЅТ: Продолжува насилството врз затворениците во Турција

Меѓународното здружение за човекови права со седиште во Њу Џерси, Адвокати на замолчената Турција (Advocates of Silenced Turkey - АЅТ) објави извештај во врска со тортурата врз турските граѓани во периодот по 15 јули 2016 година. Според извештајот, во периодот по...

Турција: Ослободени се писателот Ахмет Алтан и новинарката Назли Илиџак „Не можеме да се радуваме, во затворот има многу не вини луѓе и деца“

Турскиот суд донесе ослободителна пресуда за еден од познатите турски писатели Ахмет Алтан и новинарката Назли Илиџак, кои повеќе од 3 години се наоѓаат зад решетките поради обвинение за наводно членство во терористичка организација.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија