Властите во Австрија разбија мрежа на трговија

Властите во Австрија разбија мрежа на трговија

Властите во Австрија разбија мрежа на трговија со луѓе кои пренеле стотици мигранти во земјата преку Балканот.

Полицијата во австриската провинција Луер соопшти дека 15 лица државјани на Молдавија, Украина и Узбекистан биле уапсени при претрес на сомнителни возила како и во хотел во Виена. Уапсените лица се осомничени дека десетици пати тргувале со имигранти.

Се верува дека тие ги превезувале мигрантите со автомобил и комбе од границата меѓу Србија и Унгарија преку Словачка и Чешка до североисточниот дел на Австрија, соопштува полицијата. Најголем дел од мигрантите биле од Либан, Египет и Сирија а нивна цел била да стигнат до Германија. Се верува дека оваа мрежа на трговци со луѓе превезувала над 700 луѓе, а за секое патување во Австрија земале од 4.000 до 5.000 евра по лице. Полицијата соопшти дека групата ,,заработила,, над 2,5 милиони евра.