Маричиќ: Реално е да очекуваме проширување на ЕУ до 2030 година

Маричиќ: Реално е да очекуваме проширување на ЕУ до 2030 година

Заради изборите во Европскиот Парламент постојат повеќе причини да се верува дека Европската унија мора да презентира јасен концепт и оти проширувањето е веќе јасно поставена тема, смета вицепремиерот за европски прашања Маричиќ.

-Првенствено, војната во Украина ја натера Европската Унија да размислува постратешки во смисла на нови членки и второ е тоа што кредибилитетот на ЕУ за проширување е веќе сериозно ослабен, рече Маричиќ во интервју за 360 степени.

Верува дека е реално, како што истакна, да очекуваме дека до 2030 ќе има некаков вид на проширување.

-Убеден сум дека до 2030 ќе има нови членки. Знаете дека се зборува за реформи на Европската унија на начин како ќе функционира со поголем број на држави членки, но за се` има решение и аналитичарите и правниците и оние кои го познаваат политичкиот систем на ЕУ знаат и свесни се дека е возможно со извесни мали корекции во системот да се овозможи влез на нови членки, наведе Маричиќ.

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.