Category: Образование

Post
Учебната година заврши за средношколците, основците ќе имаат настава до 17 јуни

Учебната година заврши за средношколците, основците ќе имаат настава до 17 јуни

Учебната 2023/2024 година заврши за средношколците, додека учениците во основните училишта, согласно годинашната одлука за организација на наставата, до летниот распуст имаат уште една работна недела. Крај на учебната година на 17 јуни беше предвидено за сите ученици, но Министерството за образование и наука излезе во пресрет на барањето на Сојузот на средношколци. -Во Законот...

Post
Младите во Прилеп се запознаа со пожарникарската професија

Младите во Прилеп се запознаа со пожарникарската професија

Со отворен ден и свечени активности, прилепските пожарникари го одбележаа 20 мај – Денот на пожарникарите. Прилепскиот противпожарен дом – поранешното средно електромашинско училиште, го посетија и возрасни и деца, а пожарникарите одговараа на прашања и ја објаснуваа улогата на пожарникарот. Младите добија и совети за заштита од пожари преку едукативниот дел од активностите. Во...

Post
Почна уписот на ученици во прво одделение за 2024/2025 во ПСУ „Јахја Кемал”

Почна уписот на ученици во прво одделение за 2024/2025 во ПСУ „Јахја Кемал”

Во „Јахја Кемал“ почна уписот на ученици во прво одделение за учебната 2024/2025 година, пилот програма. Наставата се реализира според наставниот план и програма за основното образование подготвени од Бирото за развој на образованието, а утврдени од МОН. Паралелките се на македонски и на албански наставен јазик, наставата се реализира со помош на најсовремени технички...