Битиќи: Направивме голем исчекор во иницијативата „Отворен Балкан“, регионалната конкурентност е спасот за регионот

Битиќи: Направивме голем исчекор во иницијативата „Отворен Балкан“, регионалната конкурентност е спасот за регионот

Направивме голем исчекор во иницијативата „Отворен Балкан“, затоа што ја отвораме мобилноста на работната сила меѓу трите држави и се надевам многу брзо и меѓу сите шест држави од Западен Балкан. Крајната цел е поголема конкурентност на нашите економии, а...

Стевкова-Штериева: Банките се стабилни и резистентни на шокови, пандемијата го зголеми штедењето

Стевкова-Штериева: Банките се стабилни и резистентни на шокови, пандемијата го зголеми штедењето

Банките се стабилни, резистентни на шокови, со профитабилност која може да послужи како дополнителна брана во случај на непредвидени настани кои би можеле да имаат негативни ефекти на нивната стабилност, порачува претседателката на Македонската банкарска асоцијација Маја Стевкова Штериева во интервју...

Силвија Митевска: Спортската дипломатија креира можности за зајакнување на меѓународните односи

Силвија Митевска: Спортската дипломатија креира можности за зајакнување на меѓународните односи

Спортската дипломатија е релативно нов концепт кој подразбира стратешка употреба на спортот, односно примена на спортот како средство за градење на позитивни односи со цел постигнување на одредени национални и надворешно-политички приоритети.

Филиповска-Грашковска: ДПИ има капацитет да ангажира вработени и од Годишниот план и преку програмата К-5

Филиповска-Грашковска: ДПИ има капацитет да ангажира вработени и од Годишниот план и преку програмата К-5

Согласно членот 14 од Законот за инспекциски надзор, со инспекторатот раководи директор на инспекторат, кој го именува и разрешува Влада во согласност со законот. Така што директорите на инспекторатите се именуваат и разрешуваат на владини седници од страна на Владата,

Савада: Северна Македонија е стабилна земја, посветени сме да стане членка на ЕУ

Савада: Северна Македонија е стабилна земја, посветени сме да стане членка на ЕУ

Немам сомнеж во стабилноста на Северна Македонија и сум голем оптимист во однос на процесот на проширување на Европската Унија. Јапонија е силно посветена на поддршката за Северна Македонија да стане членка на ЕУ. Иницијативата за соработка со земјите од...

Димитров: Европската Унија не може да си дозволи луксуз и оваа 2021 година да помине со неуспех во проширувањето

Португалија ќе биде заинтересирана да ги продолжи напорите на Германија, Берлин најавува дека останува посветен на ова прашање, мислам дека Европската Унија не може да си дозволи луксуз и оваа 2021 година, да помине така како што помина 2020, со...

Заев: Со поглед кон ЕУ, како Македонци имаме што да кажеме на нашиот македонски јазик, рамноправни со останатите европски народи

Заев: Со поглед кон ЕУ, како Македонци имаме што да кажеме на нашиот македонски јазик, рамноправни со останатите европски народи

Создавање дијалог, а не конфликт со Бугарија, интензивирање на комуникацијата по празниците со цел пронаоѓање решение, кое ќе биде во духот на европските вредности, но и зацврстување на ставот дека нашето членство во ЕУ нема друга алтернатива се дел од...

Силвестри: Европското чекорење на земјите кандидатки треба да се држи настрана од проблематики вкоренети во историјата

Силвестри: Европското чекорење на земјите кандидатки треба да се држи настрана од проблематики вкоренети во историјата

Италија се бори со сите сили во Советот на министри што е можно побрзо да се усвои преговарачката рамка за Северна Македонија, посакува надминување на моменталната блокада, која настана по бугарското вето и апелира на здрав разум до сите. 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.