Владината коалиција е стабилна, не очекувам промени кај проевропските партии во однос на уставните измени, вели Ковачевски

Владината коалиција е стабилна, не очекувам промени кај проевропските партии во однос на уставните измени, вели Ковачевски

Премиерот Димитар Ковачевски смета дека владината коалиција е стабилна и не очекува промени во правецот на делувањето на проевропските партии во однос на уставните измени. 

Ковачевски: Условувањето на уставните измени со предвремени избори, значи дека пред секоја реформа ќе треба да одиме на избори

Ковачевски: Условувањето на уставните измени со предвремени избори, значи дека пред секоја реформа ќе треба да одиме на избори

Уставните измени се само една од одлуките што државата треба да ги донесе во делот на пристапувањето кон Европската унија за кои е потребно двотретинско мнозинство во Собранието. Потоа следуваат реформата во правосудниот систем, реформата во обвинителниот систем, за кои...

Агресијата кај малолетниците, рефлексија на влијанието на социјалните мрежи и економската криза

Агресијата кај малолетниците, рефлексија на влијанието на социјалните мрежи и економската криза

Агресијата е чувство кое најчесто полека, но сигурно се „вбризгува“ кај лицата кои се чувствуваат осамено, се сомневаат во себе, имаат незадоволство од финансиската состојба, или пак, не примаат доволно љубов. Овие чувства најчесто се филтрираат преку социјалните мрежи и...

Која: Македонија постигна историски напредок во својата стратешка цел, но претстои уште многу работа

Која: Македонија постигна историски напредок во својата стратешка цел, но претстои уште многу работа

Северна Македонија постигна историски напредок кон својата стратешка цел, а тоа е евроатлантската интеграција, приклучувањето кон НАТО и конечно започнување на пристапните преговори со ЕУ, нагласува во интервју за МИА шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, амбасадорот Клеменс Која. 

Лудва: Со оглед на новата геополитичка состојба, 2030 е остварлива цел за членство на земјава во ЕУ

Денес имаме нова геополитичка ситуација и мислам дека сите сме свесни дека Западен Балкан треба да биде во ЕУ. Се разбира, Западен Балкан треба да биде подготвен, без сомнение, но постапката треба да биде непречена со оглед на геополитичката ситуација,

Трајан Гоцевски: Армијата – дипломат од највисок ранг во етаблирањето на Северна Македонија во евроатлантската безбедносна зона

Трајан Гоцевски: Армијата – дипломат од највисок ранг во етаблирањето на Северна Македонија во евроатлантската безбедносна зона

Актуелните случувања во светот во овој период на геополитички тензии и воени конфликти, покажаа колкава е потребата од кредибилна Армија и од членството во НАТО, кои денес претставуваат важен стабилизирачки фактор за Република Северна Македонија, вели во интервју за МИА...

Црвенковска: Комисии од повисоките судови ќе ги oценуваат судиите од пониските судови

Судскиот совет на Република Северна Македонија при избор на нови судии првпат ќе ја примени методологијата за квалитетно оценување судии и претседатели на судови. Ова е од една причините зошто досега се одолговлекува конкурсот распишан за нови судии во Апелациониот...

Димовски: Зголемувањето на минималната плата е егзистенцијална потреба на работниците

Димовски: Зголемувањето на минималната плата е егзистенцијална потреба на работниците

Потребата за зголемување на минималната плата на 18.000 денари е реална и егзистенцијална за работниците. Аргументите се на наша страна и не гледам причина да не биде прифатено нашето барање, вели во интервју за МИА претседателот на ССМ, Дарко Димовски. 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.