Од среда почнува забраната за пластични кеси

Од среда почнува забраната за пластични кеси

Од среда, 1 декември, ќе стапи во сила забраната за пластични кеси, односно ќе биде дозволена продажба само на биоразградливи кеси за кои ќе се наплатува надомест од 15 денари за специјален фонд за животна средина.

Раст на туризмот во Струга во година на пандемија

Раст на туризмот во Струга во година на пандемија

Бројот на туристи во Струшкиот регион и покрај пандемијата, годинава е зголемен за околу 45 отсто во однос на претходната, информира директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот Љупчо Јаневски.

ЕСМ: ЕБРД ја нотира успешната реализација на соларната електрана Осломеј, кредитирана од банката

ЕСМ: ЕБРД ја нотира успешната реализација на соларната електрана Осломеј, кредитирана од банката

АД ЕСМ и Владата на Република Северна Македонија остануваат цврсто решени на имплементацијата на т.н. зеленото сценариот во енергетскито сектор во земјата и зголемување на бројот на производствени капацитети на електрична енергија од обновливи извори.

„Буџет 2022“, почна расправата за амандманите

„Буџет 2022“, почна расправата за амандманите

Денеска во собрансиката Комисија за финансирање и буџет почна расправата за амандманите на буџетот за 2022 година.

Некои производи поскапени и за 50%, граѓаните го чувствуваат финансискиот удар

Некои производи поскапени и за 50%, граѓаните го чувствуваат финансискиот удар

Цените на одредени производи во последните месеци се зголемија и за 50 насто. Поскапување на цените се забележува секојдневно и на основните производи како брашното, шеќерот, солта кои се зголемени и за 20 насто споредено со претходната година.

Во септември потрошени 528 695 мегаватчасови електрична енергија

Во септември потрошени 528 695 мегаватчасови електрична енергија

Во септември 2021 година се потрошени вкупно 528.695 мегаватчасови електрична енергија, 37.226 милиони нормални метри кубни природен гас, 435 707 тони јаглен и 92 829 тони нафтени продукти.

Бислимовски: Сите процеси и чекори насочени кон сигурна и стабилна испорака на електрична енергија

Бислимовски: Сите процеси и чекори насочени кон сигурна и стабилна испорака на електрична енергија

Домашното производство на електрична енергија по први јануари, како и статусот и темпото за ангажирање на сите енергетски капацитети кои се на располагање во државава биле тема на денешниот редовен координативен состанок на Регулаторната комиисја за енергетика со енергетските компании...

ЕСМ ја крои новата цена, ќе поскапи ли струјата за домаќинствата?

ЕСМ ја крои новата цена, ќе поскапи ли струјата за домаќинствата?

ЕВН Хоум го продолжи тендерот за набавка на електрична енергија за потребите на домаќинствата.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија