Andrej është pjesë e ekipit që do të shkojë në Lojërat Olimpike në Abu Dhabi: “Pas çdo studenti të mirë qëndron një profesor edhe më i mirë”

Andrej Stojanovski, nxënësi 15-vjeçar në shkollën e mesme Yahya Kemal në Shkup, do të jetë pjesë e ekipit që do të përfaqësojë Maqedoninë në Olimpiadën Ndërkombëtare të Shkencave natyrore, e cila do të mbahet nga 12 deri më 21 dhjetor të këtij viti në Abu Dhabi. .

Trendi i interesit të ulët në shkencat natyrore nuk është i ri. Matematika, kimia, fizika janë shkenca nga të cilat të rinjtë shpesh ikin, ndonëse janë nga më të begatë që mund të sjellin një të ardhme të mirë profesionale për ta.

Megjithatë, ka të rinj që i pëlqejnë këto shkenca, por ajo që është më e rëndësishmja - përmes tyre i pushtojnë qendrat botërore. Këta janë të rinj që larg syve të opinionit, njohuritë e tyre i masin me qendrat arsimore botërore në garat botërore dhe atje korrin suksese për veten e tyre, por edhe për Maqedoninë e Veriut.

Shembull i tillë është Andrej Stojanovski, një nxënës 15-vjeçar në shkollën e mesme Jahja  Kemal në Shkup, i cili është pjesë e ekipit që do të përfaqësojë Maqedoninë  e Veriut në Olimpiadën Ndërkombëtare të Shkencave Natyrore e cila do të mbahet nga 12 deri më 21 dhjetor 2021, në Abu Dhabi.

Konkurset i pëlqente kur ishte në klasën e katërt, kur iu dha mundësia të shkonte në njërën prej tyre për lëndën e matematikës.

Që nga konkurrimi ka fituar çmime të shumta në gara komunale, rajonale dhe shtetërore në fusha të ndryshme të shkencave natyrore.

Më e rëndësishmja deri më tani është se Olimpiada e ardhshme dhe sigurisht vendodhja  e saj”, tha Andrej.

Megjithatë, ai deklaron me vendosmëri se fizika është shkenca e tij e preferuar.

- Besoj se fizika mban çelësin e të kuptuarit të universit, të të gjitha dukurive që na rrethojnë. Për të qenë në gjendje të shpjegojmë gjithçka, duhet të njohim fizikën në detaje. Fizika moderne është më sfiduesja sepse ne nuk mund t'i shohim gjërat realisht, d.m.th shumë bazohet në teori dhe supozime, ndryshe nga, për shembull, kinematika - shton fizikani i ri.

Dëshira për ti bërë të lumtur të dashurit

Përveç shijimit te garave  të fizikës, Andrej i bie kitarës, dëshiron të shikojë një ndeshje të mirë futbolli dhe akoma më shumë dëshiron të luajë futboll.

Ai thotë se miqtë e tij i japin mbështetjen dhe motivimin më të madh gjatë ndeshjeve.

Megjithatë, dëshira e tij për të konkurruar nxitet nga të diturit më shumë se të tjerët, nga kurioziteti, siç thotë ai, për një kuptim thelbësor të gjërave, jo thjesht sipërfaqësor.